Učenici obilježili 129 godina od rođenja Ive Andrića

09.10.2021.

Učenici višegradske Srednje škole „Ivo Andrić“ obilježili su 129 godina od rođenja nobelovca, polaganjem cvijeća na spomenik velikom piscu kraj višegradske ćuprije i u Andrićgradu.

Direktor Srednje škole Divna Vasić rekla je da se Andrić cijelog života osjećao Višegrađaninom.

„Poznato je da je odrastao u Višegradu kod svoje tetke Ane i tetka Ivana Matkovščika, koji su ga odgajali sa mnogo ljubavi. Osim njih, njegovo djetinjstvo obilježili su i Višegrađani – učitelj Ljubomir Popović o kojem je kasnije napisao priču, zatim služavka Ajkuna Hreljić, koja ga je svakodnevno vodila u školu“, navela je Vasićeva.

Ona je podsjetila da je Andrić prestao da dolazi poslije smrti poočima i pomajke u Višegradu 1927. godine.

„Međutim, u drugoj polovini 20. vijeka, kada je već postao afirmisan i cijenjen veliki pisac tri puta je posjetio Višegrad – 1953, 1963. i 1972. godine. To je bio i njegov oproštaj od grada djetinjstva. Kažu da je sjetno rekao odlazeći iz Višegrada, uvijek je uzbudljivo i zabavno posjetiti mjesto svog djetinjstva i sjetiti se predjela koje ste nekada napustili, a ustvari ih nikada niste zaboravili. Eto, velike i duboke veze Andrića sa svojim zavičajem“, naglasila je Vasićeva.

Ona je rekla da je ova godina jubilarna jer se navršava 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade i 50 godina od proglašenja Andrića počasnim građaninom Višegrada.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku. U Višegradu je završio osnovnu školu, u Sarajevu srednju, a studirao je Filozofiju – Odsjek za slovenske književnosti i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Andruću je 1961. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost za roman „Na Drini ćuprija“.

SRNA