U toku oslikavanje oltara

14.06.2019.

U Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu u toku je oslikavanje oltara na 100 metara kvadratnih, a završetak radova planiran je za Vidovdan – 28. juna.

Vrijednost radova je oko 34.000 KM.

Aleksandar Živadinović, koji radi živopisanje oltara Hrama, rekao je da je na oltaru oslikana Bogorodica Širšaja Nebes /Šira od Nebesa/, a ispod toga su veliki liturgičari Atanasije, Jovan Zlatousti, Vasilije Veliki i Grigorije Bogoslov.

„Oslikali smo i naše srpske svetitelje Svetog Savu i Arsenija Prvog“, istakao je Živadinović, koji je i član Akademije Srpske Pravoslavne Crkve za umjetnost i konservaciju u Beogradu.

On je naveo da za živopisanje Hrama u Andrićgradu koriste seko tehniku, odnosno akrilnu tehniku na suvom zidu.

„Ovako radimo zato što je crkva zidana od betona, pa moramo da koristimo moderne tehnike. Freskotehnika ne bi bila izvodljiva, jer bi izbila šalitra na lice freske, tako da mora da se radi akrilnom tehnikom“, pojasnio je Živadinović.

On je dodao da se oko 20 godina bavi živopisanjem, te podsjetio da su prije nekoliko godina na crkvi u Andrićgradu oslikali i ikonostas.

„Za vrijeme bombardovanja Srbije 1999. godine smo oslikavali manastir Tvrdoš, a do sada smo živopisali mnogo crkava širom BiH i Srbije. Radili smo na Sabornoj crkvi u Mostaru, manastirima Žitomislić i Donji Ostrog, Crkvi Svetog Jovana Vladimira na Avali, dio kripte Hrama Svetog Save na Vračaru, kao i na nekoliko crkava u SAD“, naveo je Živadinović.

Ispred Crkve Svetog cara Lazara u toku je i izgradnja temelja za zvonik, visine 25 metara, a sredstva za ovaj projekat obezbijedila je opština Višegrad.

Na Vidovdan 2013. godine služena je prvu liturgija u Hramu i osveštani temelji.

SRNA