U toku izgradnja Muzeja – Spomen kuće u Starom Brodu

28.11.2017.

U Starom Brodu kod Višegrada završena je polovina građevinskih radova na izgradnji Muzeja – spomen-kuće posvećene Srbima stradalim 1942. godine.

„Radovi, koji su počeli prije mjesec dana, biće nastavljeni kada se obezbijede sredstva, a za sada su izlivene dvije ploče i ozidan sprat“, kaže protojerej Dragan Vukotić.

On je naveo da je sredstva za građevinski materijal obezbijedila Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad, dok su radove izveli radnici preduzeća „Hidroelektrane“ Višegrad.

Vukotić je rekao da je planirano da 22. marta, kada se obilježava 76 godina od stradanja Srba, bude služen parastos i osveštani temelji.

„U Muzeju – spomen-kući nalaziće se fotografije i dokumenti koji svjedoče o stradanju srpskog naroda 1942. godine u Starom Brodu“, rekao je Vukotić.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević rekao je da će opštine Višegrad i Rogatica zajedničkim sredstvima sagraditi skelu i dva pristaništa kako bi mogli da se prevoze posjetioci i vozila sa jedne na drugu obalu.

Đurević je najavio da će biti saniran i put sa višegradske strane.

Kamen temeljac za izgradnju Muzeja – spomen-kuće postavili su zajedno načelnici opština Višegrad, Rogatica i Srebrenica u oktobru ove godine.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

SRNA