U Srpskoj ima mnogo slučajeva nasilja u porodici

05.12.2017.

Izvršni direktor Udruženja žena „Most“ iz Višegrada Bosa Miletić upozorila je danas da nasilja u porodici ima mnogo u cijeloj Republici Srpskoj, a da od toga nije izuzeta ni ova lokalna zajednica.

„Imali smo nedavno slučaj sa smrtnim ishodom u Višegradu, a nažalost svaka treća žena u BiH prijavi nasilje“, rekla je Miletićeva tokom okruglog stola u Višegradu o temi „Nasilje u porodici“, na kojem su učestvovali predstavnici sudstva, policije, Centra za socijalni rad, obrazovnih institucija i nevladinog sektora.

Ona je podsjetila da je ovo Udruženje 2011. godine pokrenulo inicijativu da se potpiše protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, u kojem su učestvovali opština Višegrad i svi subjekti zaštite.

„Obuhvatili smo i obdanište i škole i institucije, a protokol je potpisao i načelnik opštine. U opštinskom Odjeljenju za privredu i društevne djelatnosti se prikupljaju podaci od svih subjekata i oni idu na skupštinsko razmatranje“, dodala je Miletićeva.

Službenik za odnose sa javnošću Misije OEBS-a Anja Lejli Hesarbani rekla je da se okrugli sto održava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra i povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Učesnicima je predstavljen Zakon o zabrani diskriminacije. Da bi BiH ostvarila društvo bez diskriminacije, potrebna je puna implementacija Zakona o zabrani diskriminacije, a današnji cilj je da se učesnici upoznaju o tome kako bi vidjeli koje su metode zaštite i da bi iskoristili sve mehanizme da prijave slučaj diskriminacije“, istakla je Hesarbani.

Ona je dodala da se razgovaralo i o nasilju u porodici, o tome koji su mehanizmi zaštite u slučaju prijavljivanja.

Organizator okruglog stola je Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Udruženjem žena „Most“ iz Višegrada.

SRNA