U srijedu obilježavanje 75 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba

18.03.2017.

U Starom Brodu kod Višegrada, u srijedu, 22. marta biće obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja nad 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je Srni da obilježavanje ovog datuma organizuje Crkvena opština Višegrad, u saradnji sa opštinama Rogatica, Sokolac i Višegrad.

Vukotić je naveo da će liturgija biti služena u 9.00 časova u spomen-kapeli u Starom Brodu, a parastos u 12.00 časova.

On je dodao da je prevoz za sve zainteresovane organizovan brodom „Lotika“ iz Andrićgrada i brodom „Sonja“ sa polaskom kod Novog mosta u 10.00 časova.

Obilježavanje će početi u Gradskoj galeriji u utorak, 21. marta, izložbom fotografija i dokumenata o stradanju srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda tokom 1941. i 1942. godine.

Vukotić je dodao da će izložba, koju je pripremio uz pomoć višegradskog slikara Hadži Branka Nikitovića, biti otvorena u 19.00 časova.

Nakon toga biće predstavljeno treće dopunjeno izdanje knjige „Zaboravljeni zločin – Stari Brod“ koju su priredili Slavko Heleta i Aleksandar Savić.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

SRNA