U Srednjoškolskom centru otvoren grčki kutak

07.10.2022.

U Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“ u Višegradu otvoren je grčki kutak koji će biti mjesto širenja grčkog jezika i kulture.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragana Zečević rekla je da je inicijator projekta ambasador Grčke u BiH Dimitris Papandreu, koji je ispunio svoju misiju da u Republici Srpskoj širi grčku kulturu.

„Grčki kutak postoji i u drugim gradovima i nastaviće se širiti i dalje. Mi se nadamo da će naši učenici steći dobro znanje iz grčkog jezika i kulture i da će u budućnosti imati šansu da odu u Grčku“, istakla je Zečevićeva.

Ambasador Grčke u BiH Dimitris Papandreu rekao je da je ponosan i da je sve ovo za njega jedna obaveza da nastave saradnju i u budućnosti.

„Zadovoljni smo što se Višegrad pridružio mreži grčkih kutaka u BiH. Naš glavni cilj je promovisati i pružati časove grčkog jezika, promovisati grčku kulturu i civilizaciju. U narednom periodu započećemo razgovore sa rukovodstvom škole da vidim na koji način implementirati ideje koje postoje“, istakao je Papandreu.

On je zahvalio načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću i direktoru Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predragu Damjanoviću za podršku.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da mu je drago da se grčki kutak širi i da podržavaju ovaj projekat.

„Grci su nam pomagali kad nam je bilo najteže, a evo ih i sad kada je sloboda i kada imamo Republiku Srpsku. Treba učenici da uče ovaj jezik, a mi se nadamo da će Grci dolaziti i u Republiku Srpsku i Višegrad“, istakao je Damjanović.

Đurević je rekao da je sa ambasadorom Grčke razgovano o saradnji, a prije svega o turizmu. „Zahvaljujem se profesorima Srednje škole, posebno učenicima koji su danas upriličili lijep program povodom otvaranja grčkog kutka“, istakao je on.

Načelnik opštine Višegrad naglasio je da očekuje nastavak aktivnosti Ambasade Grčke u širenju grčkog kutka u cilju razmjene kultura srpske i grčke kulture.

SRNA