U predškolskom programu 58 budućih prvačića

01.03.2018.

U obdaništu „Neven“ u Višegradu danas je počeo Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja u koji je uključeno 58 budućih prvačića.

Pomoćnik direktora obdaništa za vaspitno-obrazovni proces Mladenka Vilotić rekla je da će program trajati tri mjeseca i podrazumijeva tročasovni rad djece sa vaspitačem.

Ona je naglasila da program finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te da je angažovan jedan vaspitač sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Vilotićeva je rekla da je program pripreme za polazak u školu namijenjen djeci koja nisu bila obuhvaćena bilo kojom vrstom vaspitno-obrazovnog programa u predškolskim ustanovama.

Ona je napomenula da su dosadašnji rezultati pokazali da se prije svega ublažava kriza djece koja se pojavljuje, te da je na prvom mjestu socijalizacija.

„Boravak djece u grupi sa vršnjacima, upoznavanje o osnovnim pravilima grupe olakšava rad učiteljima i to je učenje kroz igru, a djeci se probudi interesovanje po oblastima“, rekla je Vilotićeva.

Ona je dodala da se radi na razvoju govora, bogaćenju rječnika, osnovnim matematičkim elementima.

„Mi na početku i na kraju pravimo jedan vid testa, koji nam koristi u radu, jer se na početku traži od roditelja da iskažu kakva su njihova očekivanja, a sve s ciljem da se dijete pripremi za polazak u školu“, rekla je Vilotićeva.

SRNA