U nedjelju otkrivanje spomen – biste generalu Masalu

20.08.2019.

Spomen-bista srpskom generalu Dragiši Masalu biće otkrivena u Gornjem Vardištu kod Višegrada u nedjelju, 25. avgusta, najavili su organizatori svečanosti.

Otkrivanje i osveštanje spomen-biste, koju je donirao humanitarac Vojkan Krstić, biće u 13.00 časova, nakon čega je najavljeno obraćanje zvanica.

Organizator svečanosti je Boračka organizacija Višegrad, a najavljeno je obraćanje predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića, predsjednika lokalne Boračke organizacije Aleksandra Savića, načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, porodice generala i donatora Krstića.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupiće članovi folklornog društva „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“, a epske pjese govoriće Jelena Sarić iz Višegrada.

General Masal rođen je 20. novembra 1951. godine u selu Masali, opština Višegrad.

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske smijer artiljerija u Beogradu i Zadru, Komandno-štabnu školu taktike Kopnene vojske i Školu nacionalne odbrane u Beogradu.

Obavljao je dužnost načelnika artiljerije Užičkog korpusa, komandanta Trećeg artiljerijskog puka u Vojsci Republike Srpske u Bijeljini, načelnika artiljerije u Organu rodova Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na Han Pijesku, načelnika Sektora za organizaciju, mobilizaciju i personalne poslove Generalštaba Vojske Republike Srpske u Bijeljini i Banjaluci.

General Masal službovao je u garnizonima Požarevac, Užice, Vinkovci, Bijeljina, Višegrad, Han Pijesak, Bijeljina i Banjaluka.

Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom rada sa srebrnim vijencem i Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog reda.

Preminuo je 2017. godine nakon kratke i teške bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 66. godini.

SRNA