U nedelju startuje kajak i kanu regata od Višegrada do Sremske Mitrovice

27.04.2018.

Iz Višegrada će u nedjelju, 29. aprila, krenuti kajak i kanu regata – Memorijal „Vitomir Dizdarević-Admiral Kuk“ na kojoj će učestvovati više od 100 veslača iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Makedonije, Hrvatske i Srbije, te Republike Srpske.

Organizator regate ispred kajak i kanu kluba „Srpski veslači“ Dejan Jovanović iz Beograda rekao je da je regata organizovana od Višegrada do Sremske Mitrovice, u dužini od 360 kilometara za šest veslačkih dana.

On je naveo da se očekuje da sutra u Višegradu doputuju učesnici regate, a u nedjelju, 29. aprila, kreće prva etapa regate od višegradske ćuprije prema Etno-kampu „Stari Brod“, ispred brane na Perućcu prelazi u Republiku Srbiju i nastavlja Drinom do ušća u Savu i završava u Sremskoj Mitrovici.

Jovanović je rekao da će učesnike regate sutra u 18.00 časova dočekati načelnik opštine Mladen Đurević u zgradi opštine u Andrićgradu, zajedno sa predstavnicima Turističke organizacije.

„Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u prethodno određenim mjestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština i gradova kroz koje prolazimo. Dnevno veslamo od 17 do 66 kilometara“, naveo je Jovanović.

On je naveo da će gostima i učesnicima iz inostranstva biti predstavljena kultura, istorija, tradicija, etnologija i ekologija predjela kroz koje prolaze.

Jovanović je dodao da je moto regate „Veslanjem za čistiju Drinu“ jer se svojim primjerom brige u očuvanju rijeka i prirode oko njih, skreće pažnja na nemaran odnos onih koji problem sa otpadom rješavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u rijeke ili otpadne vode direktno izlivaju u rijeke.

On je rekao da manifestaciju pomaže organizacija „SVG“ radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, jer su regioni Drina – Tara i Drina – Sava pravac kretanja i povezivanja opština u Podrinju i Posavini, a i oblast djelovanja „SVG“ grupacije.

Jovanović je naveo da se da se regati mogu etapno pridružiti i lokalni kajakaši, ljubitelji sporta i rekreacije, boravka u prirodi a u prvom redu ljudi koji vole rijeku Drinu i žele da je sačuvaju i pozitivno predstave cijelom svijetu.

Regata će biti organizovana kao uspomena na doajena kajakaštva Vitomira Dizdarevića zvanog Admiral Kuk.

SRNA