U nedelju molitvena litija podrške vjernicima u Crnoj Gori

07.02.2020.

Molitvena litija podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori biće održana u nedjelju, 9. februara, od manastira Dobrun do Hrama Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Iz Crkvene opštine Višegrad pozivaju sve ljude da budu dio molitvene podrške vjernicima u Crnoj Gori u ostvarivanju osnovnih vjerskih prava i sloboda.

Polazak je ispred manastira Dobrun u 12.00 časova, a skup je od 15.00 do 16.00 časova u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, gdje će biti služen moleban.

Organizatori molitvene litije su sveštenstvo i monaštvo parohija višegradskih, a obezbijeđen je i prevoz sa Trga palih boraca u 11.00 časova.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

SRNA