U manastiru Vardište proslavljena krsna slava

28.05.2020.

U manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu kod Višegrada danas je u prisustvu vjernika obilježena krsna slava Spasovdan.

Svetu liturgiju služio je arhimandrit Jovan Gardović uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je obavljen obred lomljenja slavskog kolača i licitiranje crkvenih barjaka, te svečana litija oko hrama, a ceremoniji je prisustvovao i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Domaćin hramovne slave Milovan Knežević, koji od 1985. godine živi u Beogradu, a porijeklom je iz Vardišta, rekao je novinarima da mu se konačno obistinila želja da se na neki način oduži narodu ovog kraja.

„U Vardište dolazimo koliko nam obaveze dozvole, napravili smo kuću na starom porodičnom imanju, a sutra je sveštamo. Kada ugledam manastir u Vardištu, to mi je orijentir da sam došao kući“, istakao je Knežević.

Arhimandrit Jovan Gardović zahvalio je domaćinu slave i vjernicima koji su se okupili kako bi zatražili blagoslov u molitvi.

„Domaćin Milovan Knežević je pokazao da nije zaboravio svoje rodno mjesto i njegov hram, jer mnogi odu, izgube se i proguta ih svijet“, istakao je Gardović.

Igumanija manastira Jefimija Stjepić rekla je da je slava obilježena u prisustvu vjernika.

„Drago nam je što je ovogodišnji domaćin čovjek iz ovog kraja, koji živi u Beogradu, ali redovno dolazi u svoje rodno mjesto“, istakla je igumanija Jefimija.

Ona je podsjetila da je u posljednjih godinu dana u okviru Hrama riješen problem sa odvodom, renovirane su prostorije unutar konaka, zamijenjen je stari kotao i uvedeno je grijanje u crkvi.

„Nadamo se da ćemo uskoro krenuti sa postavljanjem fasade, što će nam mnogo značiti, ne samo estetski, nego i funkcionalno“, rekla je igumanija Jefimija.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg građena je od 1991. do 1996. godine.

Hram je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Nikolaj 21. jula 1996. godine, a iste je i osnovana vardiška parohija, izdvajanjem iz dobrunske.

Manastir je nastanjen monahinjama od avgusta 2007. godine.

SRNA