U Dobrunu počelo obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana borca

14.02.2018.

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Dobrun kod Višegrada danas je počelo obilježavanje 214 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Svetoj liturgiji, koju služi bratstvo manastira Dobrun, prisustvuju izaslanik predsjednika Republike Srpske Staša Košarac, narodni poslanici Marko Vidaković i Zoran Pologoš, pomoćnik ministra za boračko-invalidska pitanja Srpske Duško Milunović, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i šef Kluba Srba u Vijeću naroda Srpske Pero Petrović.

Liturgiji povodom 214 godina od Prvog srpskog ustanka prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, te predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina.

U Višegradu se danas održava centralna manifestacija Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Polaganje vijenaca na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu predviđeno je u 12.00 časova, a nakon toga obraćanje zvaničnika.

U okviru programu obilježavanja učestvovaće orkestar policije i novi gardisti koji su učestvovali na paradi povodom Dana Republike Srpske – 9. januara.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

SRNA