U Andrićgradu 28. juna tradicionalne Vidovdanske svečanosti

18.06.2024.

Tradicionalne „Vidovdanske svečanosti“ biće održane 28. juna u Andrićgradu, uz kulturni i tradicionalni program, a centralni događaj svečanosti jeste dodjela prestižne „Velike nagrade Ivo Andrić“ čiji su ovogodišnji laureati nobelovac Abdulrazak Gurna i srpski pjesnik Saša Radojičić.

Iz Andrićevog instituta Srni je potvrđeno da će biti upriličeno tradicionalno obilježavanje Vidovdana, događaja koji svake godine okuplja istaknute ličnosti iz svijeta umjetnosti i književnosti, pružajući publici jedinstvenu priliku da se upozna o vrhunskim ostvarenjima na polju kulture.

Programom je predviđena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, koju će povodom hramovne slave u 9.00 časova služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Protojerej stavrofor Dragan Vukotić rekao je da će nakon liturgije biti upriličeno rezanje slavskog kolača i organizovana litija do Trga palih boraca, gdje će biti služen parastos srpskim vojnicima stradalim od Kosovskog boja do danas.

Svečani ručak i posluženje biće upriličeno za sve posjetioce ispred Hotela „Višegrad“.

Dodjela prestižne „Velike nagrade Ivo Andrić“ počeće u 14.00 časova u svečanoj sali Andrićevog instituta, nakon čega će u Galeriji „Petar Lubarda“ biti otvorena izložba djela uglednog slikara Slavka Krunića.

Izložbu će upotpuniti nastup „Amoroso“ dua, mladih umjetnika sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vehbije Hodžića i Senke Slipac, koji će izvoditi djela klasične i filmske muzike.

U bioskopu „Doli Bel“ u 19.00 časova biće izvedena pozorišna predstava „Knjiga o Milutinu – deo prvi“ Zvezdare teatra, u režiji istaknutog Egona Savina.

Predstava je bazirana na istoimenom romanu Danka Popovića i donosi snažnu antiratnu poruku kroz životnu priču Milutina Ostojića, koju tumači glumac Nenad Jezdić.

Zainteresovani besplatne ulaznice mogu da preuzmu u bioskopu „Doli Bel“ svakog dana od 20.00 časova od srijede 19. juna.

Na Vidovdan će biti navršeno 13 godina od gradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava.

SRNA