Sveti Sava – blagočestivi prorok

28.01.2019.

Ličnost Svetog Save od mladosti je imala obrise lika iz Jevanđelja, kao da se ponovo rodio neki od proroka koga je sam Gospod poslao u svijet da ispuni neke od promisli vječne ljubavi, istakao je u Višegradu, gdje je održano Svetosavsko veče, protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović.

Topalović je, govoreći besjedu, istakao da je Sveti Sava posjedovao vrline koje nisu bile svojstvene sinu jednog vladara – želju za saznanjem, nezasitost molitvom i pobožnošću, skromnost, poslušnost, dobra djela.

On kaže da bi vjerovatno i danas na takvu pojavu vladala ista začuđenost, kao što je bila tada vlastele i srpskog naroda.

„Međutim, savremenici Svetog Save nisu bili svjesni da prisustvuju najsrećnijem trenutku u istoriji svog naroda. Odrastanjem Svetog Save ostvarivala se vizija hrišćanske, Bogom blagoslovene države u Srba“, naglasio je Topalović.

On je dodao da o velikim ljudima, pogotovo Božijim svetiteljima, obično ima mnogo znanja, ali je da je potrebna ozbiljna studija da bi se proniklo u veličinu i značaj njegovog blaženog, jevanđeljskog rada.

„Ličnost princa Rastka, najmlađeg sina velikog župana Stefana i rodonačelnika najplodotvornije plemićke loze u našem narodu, od mladosti je imala obrise lika iz jevanđelja, kao da se ponovo rodio neki od blagočestivih proroka, koga je sam Gospod poslao u svijet da ispuni neke od promisli vječne ljubavi“, istakao je Topalović.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Stojka Mijatović poručila je mladima da idu putem Svetosavlja.

„Znamo koliko je važno Svetosavlje, pogotovo za kulturu i prosvjetu. Sve riječi Savine su nam u mislima“, istakla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da je zadovoljstvo organizovati Svetosavsko veče U Domu kulture
u saradnji sa Društvom ljubitelja pisane riječi „Most“ i Narodnom bibliotekom „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

U programu su učestvovali učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ i članovi Društva „Most“, a direktor Narodne biblioteke Bojan Pecikoza rekao je da je su u okviru ovog programa proglašeni najaktivniji čitaoci u toku prošle godine.

„U kategoriji učenika osnovne škole najaktivniji čitalac je Marija Knežević, u kategoriji srednjoškolaca Đorđe Jovanović, u kategoriji odraslih Gordana Komlenović, a u kategoriji penzionera Spasa Kuljić“, naveo je Pecikoza.

SRNA