Sve popularnije vožnje brodićima, ribarstvo i zip-lajn

22.04.2019.

U Višegradu je, osim turističkih i istorijskih znamenitosti, sve više popularan turizam na vodi, a ove godine formirano je i Udruženje brodara koje pruža usluge vožnje turističkim brodovima po rijeci Drini.

Najpopularniji su vožnje turističkim brodićima, ribarstvo i ekstremni sport zip-lajn.

Predsjednik Udruženja brodara „Višegrad na Drini“ Davor Radović kaže da je svake godine sve više plovila, kako domaćih, tako i ljudi sa strane koji žele da obiđu kanjon i prođu ispod ćuprije.

On je ocijenio da se turizam na vodi sve više razvija.

Radović je istakao da je cilj Udruženja da sva plovila budu registrovana i da imaju kompletnu opremu za spasavanje.

„Kao Udruženje pokrenuli smo inicijative za razvoj raznih projekata i manifestacija koje će obezbijediti i reklamirati turizam na vodi“, istakao je Radović.

Predsjednik Ribarskog udruženja „Drinska jezera“ Aleksandar Kojić rekao je da je Drina jedna od najljepših rijeka u okruženju i na Balkanu.

„Jedna od bogatijih rijeka ribljim fondom, tako da svi treba da se uključimo da zaštitimo Drinu i njeno priobalje“, dodao je Kojić.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović istakla je da je obaveza Turističke organizacije da boravak u ovoj opštini turistima učini sadržajnijim i ljepšim.

„Ove godine formirano je i Udruženje brodara koje pruža usluge vožnje turističkim brodovima po Drini, koja je u ljetnjim mjesecima nešto naročito i poseban je doživljaj u Višegradu. Osim toga, za one malo hrabrije, prošle godine počeo je sa radom zip-lajn kojim se Drina prelazi na atraktivan, adrenalinski način“, navela je Todorovićeva.

Ona je napomenula da u ovoj godini očekuju povećan broj turista.

„Prema broju do sada registrovanih privatnih smještaja, ugostiteljska ponuda je proširena, očekujemo povećan broj turista, a možemo vidjeti i više prodavaca suvenira“, rekla je Todorovićeva.

Opština Višegrad je sa Turističkom organizacijom dodijelila jednoobrazne prodajne objekte tako da prodavci suvenira proširuju ponudu.

„Kako oni kažu, za svakog ima po nešto, a uspomena iz Višegrada je potrebna da se sjete boravka u gradu opjevanom u pjesmama“, istakla je Todorovićeva.

SRNA