Sutra počinje „Višegradska staza“

09.06.2022.

Tradicionalna kulturna manifestacija „Višegradska staza“ posvećena nobelovcu Ivi Andriću biće otvorena sutra svečanom akademijom u Kulturnom centru „Ivo Andrić“.

Iz Organizacionog odbora manifestacije su najavili da će besjedu na svečanoj akademiji o Andriću govoriti istoričar književnosti Žaneta Đukić Perišić, a da će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Tradicionalno će se na manifestaciji obratiti načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je i predsjednik Organizacionog odbora i član Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Miloš Kovačević.

U umjetničkom dijelu programa učestvuje glumac Tihomir Stanić, umjetnici Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva i virtouz na harmonici Dušan Sekulić.

Manifestacija će početi polaganjem cvijeća na Andrićev spomenik kod Ćuprije na Drini i u Andrićgradu, a nastaviće se Susretima bibliotekara Republike Srpske.

U holu Kulturnog centra „Ivo Andrić“ biće otvorena izložba slika „Freske u BiH“, autora Milice Kotur.

Narednog dana „Višegradske staze“ biće organizovano pjesničko veče „Andriću u čast“, promocija zbirke pripovjedaka „Neonski bluz“ Dejana Stojiljkovića i pozorišna predstava „Dobrodošli u Kabare“, koju izvode Tanja Bošković i Rade Marjanović.

Kulturnu manifestaciju „Višegradska staza“ organizuje opština Višegrad, u saradnji sa preduzećem „Hidroelektrane na Drini“, Ministarstvom prosvjete i kulture, SPKD „Prosvjeta“ i Andrićgradom.

SRNA