Sutra počinje „Višegradska staza“

08.06.2023.

Kulturna manifestacija „Višegradska staza“ posvećena nobelovcu Ivi Andriću počeće sutra polaganjem cvijeća na Andrićeve spomenike, najavljeno je iz Organizacionog odbora ove manifestacije.

Polaganje cvijeća kod spomenika Andriću kraj višegradske ćuprije i u Andrićgradu počeće u 12.00 časova, uz prigodan recital učenika Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“.

U maloj sali Kulturnog centra tradicionalno će biti održani „Susreti bibliotekara Republike Srpske“ u 13.00 časova.

Promocija pripovijetke „Slikopisanje“ iz knjige „Sve za lepotu“ Igora Marojevića, koji je i dobitnik Andrićeve nagrade, počeće u 18.00 časova u Spomen-učionici Ive Andrića.

Član organizacionog odbora Divna Vasić rekla je Srni da je Marojević savremeni srpski prozni pisac bogatog književnog opusa, autor više romana, pripovijedaka i dramskih tekstova i dobitnik svih značajnih književnih nagrada za svoje bogato književno stvaralaštvo.

Ona je podsjetila da je Marojević dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju pripovijetku na srpskom jeziku objavljenu u prethodnoj godini i da nagrađena pripovijetka prati sudbinu Ante Pavelića u godinama nakon Drugog svjetskog rata u Argentini i Španiji.

„Pripovijetka ima elemente političkog trilera i briše granice između istorije i fikcije navodeći čitaoca na razmišljanje o `problematičnosti istorije`. Pisac je uspio da opiše život kontraverzne figure iz istorije ovih prostora i da progovori o apsurdnosti istorije, o banalnosti dobra i zla“, istakla je Vasićeva i pozvala sve ljubitelje književnosti da isprate događaje na manifestaciji.

Svečana akademija i otvaranje „Višegradske staze“ počeće u 19.00 časova u Kulturnom centru „Ivo Andrić“. Besjedu o Andriću govoriće univerzitetski profesor Predrag Petrović, a manifestaciju će otvoriti predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji obratiće se načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predstavnik Srpskoj prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ Željko Vujadinović.

U umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumica Vesna Stanković, glumac Tihomir Stanić, muzički bend „One tri“ i učenice Mirna Karabatak i Božana Mirković.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 10. juna, biće održano pjesničko veče Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ u Andrićevoj spomen-učionici sa početkom u 17.00 časova.

Izložba „Milica Babić Andrić – život i djelo“ biće otvorena u Gradskoj galeriji u 18.00 časova.

Pozorišna predstava „Jao meni“, u izvođenju Mine Lazarević i Srđana Ivanovića, biće odigrana u Kulturnom centru od 20.00 časova.

Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije su opština Višegrad, Kulturni centar „Ivo Andrić“, „Prosvjeta“ iz Višegrada i Andrićgrad.

„Višegradska staza“ je najvažnija kulturna manifestacija u Višegradu, koja je ustanovljena 1976. godine, a održava se svake godine u junu.

SRNA