Sutra obilježavanje Dana boraca i 219 godina od Prvog srpskog ustanka

13.02.2023.

U Višegradu će sutra biti obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Program obilježavanja počeće u manastiru Dobrun u 10.30 časova služenjem parastosa poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima, najavljeno je iz Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske.

U 11.00 časova planirano je polaganje cvijeća na spomenik voždu Karađorđu.

U 12.00 časova biće položeno cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na višegradskom Trgu palih boraca, nakon čega je najavljeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati delegacija BORS-a koju će predvoditi predsjednik ove organizacije Radan Ostojić.

Ostojić je ranije izjavio da srpski borci pripadaju generaciji Srba koja je uspjela da sprovede u djelo viševjekovnu težnju da zapadno od Drine stvori svoju Republiku, a da je Dan boraca Republike Srpske, 14. februar, prilika da se svi prisjete ratnog puta i žrtve koja je data.

On je istakao da društvena uloga i položaj BORS-a mora da odgovara zaslugama kategorija koje okuplja, zastupa i predstavlja, a njen osnovni programski zadatak je zaštita Republike Srpske i njenih institucija.

Ostojić je ukazao na važnost da se u danu kada se obilježava Dan boraca sjete svih poginulih saboraca i odaju im dužnu počast za žrtvu koju su dali za stvaranje Republike Srpske.

Sve opštinske i gradske boračke organizacije u Republici Srpskoj prigodnim programom obilježiće Dan Boračke organizacije i Dan boraca Republike Srpske, navodi se u saopštenju BORS-a.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata VRS je brojala 210.000 mobilisanih boraca.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i BORS.

SRNA