Stvaraoci Srpske ne smiju biti zaboravljeni

14.02.2019.

Stvaraoci Srpske, njihove porodice, ratni vojni invalidi ne smiju biti zaboravljeni, a Republika Srpska mora biti iznad svega, poručeno je na centralnom događaju u Višegradu obilježavanja Dana boraca Republike Srpske i 215 godina od Prvog srpskog ustanka.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da su sve vlasti pokušavale da poboljšaju položaj boračkih kategorija i da su u tom cilju doneseni brojni zakoni.

„Godine 2017. prvi put je uspostavljen borački dodatak na godišnjem nivou, a na mjesečnom nivou 2012. godine. Ove godine pravo na mjesečni borački dodatak imaće više od 82.000 boraca. Ako tome dodamo da će i ove godine u prvom kvartalu borački dodatak dobiti 73.700 boraca, riječ je o velikom broju zaštićenih određenim naknadama“, istakao je Milunović.

On je naveo da je riješen i problem stambenog zbrinjavanja i da su zbrinuti svi koji su se nalazili na listama, a riječ je o 8.247 domaćinstava.

„U prošloj godini Vlada Srpske je donijela odluku da zaštiti borce koji nisu imali 15 godina staža, ali su imali 15 godina penzijskog staža sa duplim stažom učešća u ratu, i obezbijeđena su im novčana sredstva u iznosu najniže penzije u Srpskoj. Prošle godine su nađena rješenja za ortopedska pomagala koja su do tada bila ostvarivana posredstvom Fonda zdravstva i mnogi amputirci nisu bili zadovoljni takvim riješenjima. Sada svaki takav korisnik dobija sredstva veća nego ranije“, rekao je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je uloga Boračke organizacije u društvu posebna i da borci zaslužuju bolji položaj, kako ekonomski, tako i društveni.

„Mi moramo ostati patriotska i nacionalna organizacija koja će se, prije svega, baviti problemima boraca i pitanjima od interesa za Republiku Srpsku u vidu korektivnog faktora“, istakao je Savčić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je za Republiku Srpsku život dao veliki broj boraca i da to ne smije biti zaboravljeno.

„Obilježavanjem Dana boraca Republike Srpske i 215 godina od Prvog srpskog ustanka pokazujemo da poštujemo žrtve koje su date za stvaranje Srpske, u kojoj danas slobodno živimo i koju smo krvlju naših predaka branili i odbranili. Sjećajući se tih teških vremena, svjesni smo da ni naših današnjih tekovina ne bi bilo bez srpskih ustanika, koji su odredili našu sadašnjost, pokazujući nam puteve u budućnost“, istakao je Đurević.

Komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske Luka Dragičević rekao je da je srpski narod uvijek imao neprijatelje koji su željeli da ograniče njegovu slobodu.

„U to vrijeme Turci, a u ovo vrijeme neki drugi neprijatelji su željeli da ograniče slobodu srpskog naroda. To je suštinska veza između Prvog srpskog ustanka i odbrambeno-otadžbinskog rata“, naveo je Dragičević.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je ova organizacija ima dobru saradnju sa opštinom, da je veliki dio sredstava koji je je dobijen od opštine usmjeren za pomoć nezaposlenim borcima i za liječenje porodica poginulih boraca.

On je dodao da je budžet opštinske Boračke organizacije za ovu godinu 190.000 KM.

Nakon ceremonije obilježavanja Dana boraca i Prvog srpskog ustanka, Savčić je uručio posthumno odlikovanje porodici nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva BORS-a Dražana Perendije i nekadašnjeg člana Predsjedništva BORS-a Svetozara Aćimovića iz Trebinja.

Prethodno su u Manastiru Dobrun služeni liturgija i parastos, nakon čega su delegacije položile vijence na centralni spomenik borcima na Trgu palih boraca u Višegradu.

Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, ministar Milunović i Savčić.

Vijence na spomenik položili su i državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Antić, delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, Udruženja civilnih žrtava rata, te Udruženja veterana Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacija opština Višegrad, Foča i Novo Goražde, te delegacije opštinskih boračkih organizacija.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

SRNA