Studenti i profesori iz Rusije posjetili Višegrad

04.07.2019.

Višegrad je danas posjetila delegacija profesora i studenata iz Rusije koji borave u Republici Srpskoj u okviru saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog poljoprivrednog univerziteta u Voronježu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ova posjeta važna zbog uspostavljanja saradnje u oblasti nauke, kulture, privrede i turizma.

„Opština Višegrad ima dobru saradnju sa Rusima na različitim poljima. Prošle godine potpisali smo bratimljenje sa Zvenigradom i na različite načine nastojimo da ostvarujemo saradnju, između Srpske i Rusije“, istakao je Đurević.

On je napomenuo da je u Višegradu podignut Ruski krst, dobrovoljcima iz proteklog odbrambeno – otadžbinskog rata.

Vršila dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Gutalj rekao je da je u okviru programa Ruskog Univerziteta i Univerziteta u Istočnom Sarajvu nezaobilazna i posjeta Višegradu.

„Prijem je izuzetno važan, ne samo za nas, već i za profesore i studente iz Rusije. Na taj način dajemo na značaju njihovoj posjeti. Oni kada odlaze u Rusiju prenose utiske što doprinosi nastavku saradnje“, dodao je Gutalj.

Docent Poljoprivrednog fakulteta Nadežda Poljesnik rekla je da je Višegrad prelijep grad.

„Zaista smo srećni što smo ovako primljeni u Višegrad. Poslali smo zvaničan poziv načelniku opštine da posjeti naš Univerzitet i grad Voronjež, da uspostavimo saradnju između dva grada“, dodala je Poljesnik.

Nakon prijema u opštini Višegrad, profesori i studenti iz Rusije obišli su stari most i Andrićgrad.