Stotinjak veslača startovalo u kajak – kanu regati

28.04.2019.

Kajak i kanu regata Memorijal „Vitomir Dizdarević-Admiral Kuk“, u kojoj učestvuje stotinjak veslača, krenula je danas iz Višegrada prema Sremskoj Mitrovici.

U regati učestvuju veslači iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Engleske, Srbije i Republike Srpske.

Regata je startovala ispod višegradske ćuprije i kretaće se prema Etno-kampu „Stari Brod“, a ispred brane na Perućcu preći će u Srbiju, nastaviti Drinom do ušća u Savu i završiti u Sremskoj Mitrovici.

Predsjednik Kluba „Srpski veslači“ iz Beograda Dejan Jovanović rekao je Srni da članovi ovog kluba učestvuju 20. put na regati, koja je promotivnog karaketar jer će učesnicima biti predstavljeni kultura, istorija, etnologoija, i ekologija predjela kroz koje proslave.

On je naveo da dnevno veslaju od 17 do 76 kilometara, te da im se etapno mogu pridružiti i lokalni kajakaši, kao i ljubitelji sporta i rekreacije.

Učesnik Jonko Kožukarov iz Bugarske kaže da na regatu u Višegrad dolazi 10. put, da se uvijek vraća lijepoj prirodi i vodi na kojoj uživa.

Učesnik Homi Folc iz Njemačke rekla je da je ovo veoma lijepo mjesto i da je veoma zanimljivo na vodi.

Učesnik Mario Jonović iz Srbije, koji drugi put dolazi na regatu, kaže da je Drina rijeka kojoj se svi rado vraćaju.

„Turista je sve više, svake godine njihove priče dopinose da oni ovde dolaze u sve većem broju“, istakao je Jonović.

Regata je organizovana kao uspomena na doajena kajakaštva Vitomira Dizdarevića zvanog Admiral Kuk.

SRNA