„Srpsko sijelo“ okupilo ljubitelje gusala i epskih pjesama

14.01.2017.

U višegradskom Domu kulture održana je tradicionalna manifestacija „Srpsko sijelo“, koja je okupila ljubitelje gusala i epskih pjesama.

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog i pjevačkog društva „Rade Jamina“ iz Višegrada, koje je i organizator manifestacije, rekao je da su gusle i epska pjesma kroz vijekove pratili srpski narod i prenosili sa koljena na koljeno srpsku istoriju.

„Gusle su sa Srbima bile zajedno i u ratu i u miru, i kada je Srbin gubio i kada je pobjeđivao i kada se za slobodu borio. Gusle i danas pišu tekovine jedne nove istorije i prenose epsku pjesmu i našu tradiciju“, naglasio je Lečić.

On je dodao da je jako bitno da se na svim srpskim prostorima održi srpska pjesma i gusle, jer su one izvor srpskog pjevanja od najstarijih vremena do danas.

Lečić je istakao da svi članovi društva „Rade Jamina“ imaju mnogo odlikovanja, a da je najbitnije da se tradicija srpskog naroda nastavlja.

Dvojničar Mileta Radanović iz Foče poručio je da se ne smije zaboraviti srpska tradicija.

„Na ovom sijelu su moji učenici, a drago mi je da vidim mnogo omladine koji su učestvovali u pjevanju uz gusle“, dodao je Radanović.

On je istakao da je učestvovao na Balkanskom saboru trubača Pale i dobio diplomu majstora za ovaj instrument.

U programu su nastupili članovi muške izvorne pjevačke grupe „Rade Jamina“, guslari iz Istočnog Sarajeva, Višegrada i Foče, te gosti dvojničari iz Foče i Istočnog Sarajeva.

SRNA