Srpska će i dalje njegovati sjećanje na ruske dobrovoljce

12.04.2023.

U Višegradu je danas obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, uz poruku da će Republika Srpska i dalje njegovati sjećanje na borce iz Rusije stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i da je prijateljstvo srpskog i ruskog naroda neraskidivo.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Zavjet“ Savo Cvjetinović rekao je da se danas sjećamo svih ruskih dobrovoljaca i onih koji su preživjeli i onih koji su dolazili da pomognu Srbima kad je bilo najteže.

„Naša zahvalnost prema Rusiji, ruskom narodu i naš dug prema Rusiji je ogroman kroz istoriju do danas. Ne dozvolimo da se vjekovno prijateljstvo dva naroda prekine. Hvala što se sjećamo ruskih dobrovoljaca“, poručio je Cvjetinović.

Ljudmila Bogoslovski, majka poginulog Konstantina, rekla je da svake godine dolazi u Višegrad kao u svoje rodno mjesto.

„To je nezamislivo koliko je ovo blisko meni“, rekla je ona.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić podsjetio je da je Konstatin Bogoslovski izgubio život u 23. godini, Nimenko Nikolaevič u 21, Dimitrij Popov u 25, Vladimir Sofanov u 36, a Kotov Genadij u 33.

„Vrijeme dolazi i prolazi, ali naša pažnja i briga za ove ovdje okamenje ruske i srpske junake ne treba da prestane“, naglasio je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je pomoć ruskih dobrovoljaca u odbrani Republike Srpske bila velika, budući da se uz Srbe, borilo više od 700 ruskih dobrovoljaca, od kojih veliki broj na višegradskom području.

„Nama je tada mnogo značilo i samo saznanje da nismo sami, da imamo jakog saveznika, a to je naša bratska zemlja Rusija. I danas dok ih pominjemo, treba istaći da oni pri dolasku nisu imali nikakve lične koristi, izuzev da nam pomognu da se odbranimo, da sačuvamo našu zemlju i naš narod. Njihove zasluge u toj odbrani su velike“, naglasio je Đurević.

On je napomenuo da je ovo prilika i da se istakne ogoramn podvig svih boraca Vojske Republike Srpske zaslužnih za slobodu u kojoj danas živimo.

Kod spomenika ruskim dobrovoljcima na kojem su uklesana imena 37 imena poginulih, vijence su položili predstavnici Ministarstva rad i boračko-ivalidske zaštite Republike Srpske, Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Zavjet“, Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Crne Gore, kao i opštine Višegrad i lokalne boračke organizacije.

Na vojničkom groblju Megdan prethodno je služen parastos.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

U opštini Višegrad sahranjeno je šest ruskih dobrovoljaca, u Miljevićima 12, po jedan u Bileći i Milićima, dok su posmrtni ostaci ostalih ekshumirani i preneseni u Rusiju.

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske.

SRNA