Srednjoškolcima održano predavanje o tuberkulozi

16.09.2020.

Učenicima Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u Višegradu danas je održano predavanje o tuberkulozi, povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, koja se obilježava do 21. septembra.

Ljekar Doma zdravlja Višegrad Goran Lončarević, koji je održao predavanje učenicima o ovom oboljenju, rekao je da Crveni krst Republike Srpske putem svojih opštinskih organizacija provodi brojne aktivnosti koje imaju za cilj ne samo da podsjete na ovu bolest koja je, nažalost, još aktuelna, nego i da animiraju institucije, fondove i društvo u smislu podrške, prevencije i ranog otkrivanja tuberkuloze.

On je naglasio da Republika Srpska ima svoje programe za borbu protiv tuberkuloze, svoje nacionalne koordinatore i uvezanu mrežu ustanova koje rade na tome da se incidenca ove bolesti smanji.

„Ciljevi koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, a koji su i nama obaveza, idu ka tome da se otkrije najmanje 70 odsto oboljelih od tuberkuloze, a da se od tog procenta izliječi 85 odsto“, naveo je Lončarević.

On je naglasio da je cilj da se iskorjenjivanje ovog oboljenja do 2025. godine postigne do 90 odsto, dodajući da je krajnji cilj da se do 2035. godine potpuno iskorijeni tuberkuloza.

Sekretar opštinskog Crvenog krsta Slavica Marković navela je da ova organizacija svake godine tokom trajanja Nedjelje protiv tuberkuloze sprovodi različite aktivnosti.

„U saradnji sa Domom zdravlja opštine Višegrad organizovali smo ovo predavanje za srednjoškolce, a naši volonteri su posjetili liječene i oboljele i uručili im prehrambene pakete“, rekla je Markovićeva, te dodala da su osnovcima podijeljeni flajeri, markice i drugi propagandni materijal koji je štampao Crveni krst Srpske.

SRNA