Srednjoškolci upoznati o opasnostima u saobraćaju

25.11.2021.

Višegradski srednjoškolci danas su imali priliku da se upoznaju o opasnostima u saobraćaju kroz priču Dejana Trninića iz Banjaluke koji je u saobraćajnoj nezgodi zadobio povrede sa trajnim posljedicama.

Trninić je rekao da je kroz svoju priču želio da poruči učenicima da svojim ponašanjem sačuvaju i svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Predavanje je održano učenicima završnih razreda Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“, a Trninić kaže da su govorili o bezbjednosti učesnika u saobraćaju sa akcentom na mlade vozače.

„S obzirom na to da sam i žrtva saobraćajne nezgode koja se desila prije 22 godine sa trajnim posledicama, namjera nam je da budućim vozačima skrenemo pažnju na sve opasnosti koje ih očekuju u saobraćaju“, rekao je Trninić.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica rekao je da su učenici srednje škole na pragu polaganja vozačkog ispita i da su po svim statistikama najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju.

Učenicima je poručio da poštuju saobraćajne propise, da ne konzumiraju alkohol, da polako voze, da vežu sigurnosni pojas i ne koriste mobilni telefon u vožnji.

„Obišli smo Trebinje, Bileću, Foču, danas smo u Višegradu, a obići ćemo ukupno 15 opština u Republici Srpskoj da prenesemo učenicima kako da budu bezbjedniji u saobraćaju“, naglasio je Torbica.

Učenicima su prikazane „pijane naočare“ koje simuliraju efekat uticaja alkohola, te prikazuju učenicima kako alkohol djeluje prvenstveno na vid čovjeka i koje su motoričke sposobnosti otežane kada su pod uticajem alkohola.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da je za sve prvačiće u Republici Srpskoj počela isporuka bukvara sa saobraćajnom problematikom i saobraćajna bojanka.

U okviru projekta „Kad se život preokrene“, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održaće predavanje o temi „Bezbjednost mladih u saobraćaju“ u 15 jedinica lokalne samouprave učenicima srednjih škola završnih razreda.

Cilj projekta je da se učenicima srednjih škola, koji su na pragu polaganja vozačkog ispita, te su potencijalni budući vozači, skrene pažnja na opasnosti kojima su izloženi mladi vozači i unaprijedi bezbjednost saobraćaja.

SRNA