Srednjoškolci posjetili kulturno – istorijske znamenitosti

07.06.2019.

Grupa srednjoškolaca iz Višegrada i Goražda danas je posjetila istorijske višegradske znamenitosti, u okviru zajedničkog projekta „Slike našeg zavičaja“.

Učenici su posjetili most Mehmed paše Sokolovića, Carevu i Gazanferbegovu džamiju, Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu, Spomen-učionicu Ive Andrića i kompleks Andrićgrad, te objekte u kojima se nekada nalazio „Lotikin“ hotel i jevrejska Sinagoga.

Direktor Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada Divna Vasić rekla je da je cilj učeničkog projekta da upoznaju kulturno nasljeđe i prošlost dvije susjedne opštine Goražda i Višegrada, te saznaju kako se nekada živjelo i šta su preci ostavili u kulturno nasljeđe.

„Znajući prošlost, lakše će se graditi budućnost, te uočiti da se na različitostima mogu graditi budući odnosi i da savremeno društvo počiva na različitostima“, istakla je Vasićeva.

Profesor istorije u Srednjoj školi „Džemal Bijedić“ u Goraždu Senid Amidžić rekao je da dugo postoji saradnja sa školom iz Višegrada i da je većina projekata na bazi edukacije mladih da prevaziđu barijere koje ih dijele.

„To je razlog što mi već godinama sarađujemo, pokušavamo zbližiti škole, omladinu. Uvijek imamo pozitivna iskustva“, naveo je Amidžić.

Učenica Srednje škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda Amina Halilović rekla je da je upoznala mnogo prijatelja i da je ovo divan grad koji treba obilaziti često.

Projekat je podržan od fondacije „Probudućnost“.

SRNA