Srednjoškolci obilježili 48 godina od smrti Ive Andrića

13.03.2023.

Profesori Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su cvijeće na spomenike nobelovcu Ivi Andriću kod višegradske ćuprije i u Andrićgradu, povodom 48 godina od smrti ovog velikog pisca.

Direktor Srednjoškolskog centra Dragana Zečević rekla je novinarima da je Višegrad dospio na mapu svjetske književnosti zahvaljujući Andriću.

„Učenici su imali priliku da čuju najzanimljivije detalje iz života Ive Andrića, da pomenu djela koja su čitala, da uporede likove iz romana sa stvarnim likovima iz života“, istakla je Zečevićeva.

Profesor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dijana Inđić Milošević rekla je da su današnji časovi posvećeni životu i djelu Ive Andrića.

„Srednjoškolci su zainteresovani za čitanje Andrića, a prvenstveno za roman `Na Drini ćurpija` jer živimo u gradu Andrićevog djetinjstva. Pripremamo razne performanse kako bi se naši srednjoškolci dobro upoznali sa višegradskom tematikom u Andrićevim djelima“, istakla je Miloševićeva.

Nobelovac Ivo Andrić umro je na današnji dan prije 48 godina, a iza sebe je ostavio veliki književni opus.

Andrić je rođen u mjestu Dolac kod Travnika 9. oktobra 1892. godine, a preminuo u Beogradu 13. marta 1975. godine. Bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije između dva svjetska rata.

U mladosti je bio pripradnik pokreta Mlada Bosna, a diplomirao je i doktorirao u austrijskom Gracu.

Ivo Andrić 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman „Na Drini ćuprija“. Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Njegova najpoznatija djela su „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Gospođica“ i „Jelena, žena koje nema“, razne pripovijetke i drugo.

SRNA