Sofović nije započeo zakazanu sjednicu Skupštine opštine

20.05.2022.

Prva vanredna sjednica Skupštine opštine Višegrad, koja je bila zakazana za danas, pomjerena je na nelegalan i nezakonit način, jer njen predsjednik Muamer Sofović nije započeo zasjedanje i utvrdio da li postoji kvorum za održavanje, tvrde odbornici okupljeni oko SNSD-a.

„Vanredne sjednice se zakazuju ukoliko imamo elementarne nepogode, poplave, požare, ratno stanje, ali je činjenica da su oni najveća elementarna nepogoda koja je ikada pogodila Višegradu. Nećemo odsutati, nego nastavljamo dalje borbu za normalan Višegrad, kako to zaslužuju svi građani“, istakao je šef kluba odbornika SNSD Darko Andrić.

Andrić je pojasnio da je u pitanju nevjerovatna situacija, jer su se odbornici pojavili u zakazano vrijeme, ali zbog nedolaska jednog odbornika skupštinske većine, sjednica je pomjerena dva sata kasnije.

On je istakao da je vanredno zasjedanje mimo Poslovnika zakazano za 15.00 časova, ali je zbog nedostatka kvoruma, odnosno članova aktuelne skupštinske većine, nezakonito i samoinicijativno predsjednik Skupštine neformalno pomjerio za 17.00 časova.

Andrić je naglasio da predsjednik parlamenta nije ni započeo zasjedanje, kako to predviđa Poslovnik o radu, niti je konstatovao da nema kvoruma, već je ponovo prekršio zakon i pomjerio u neformalnom obraćanju početak sjednice.

Sve to, tvrdi Andrić, dovodi do štete za građane, a zbog toga trpi Višegrad, jer su i vanrednu sjednicu zakazali zbog preraspodjele sredstava iz budžeta.

On je rekao da ni opoziv načelnika ne znaju da zakažu kako treba, jer nisu na adekvatan način predvidjeli sredstava i danas su opet nezakonito zakazali sjednicu da bi ih preraspodjelili jer su im nepohodna za sprovođenje opoziva.

„Mi smo smpremni i jedva čekamo referendum da se i na taj način obračunamo sa njima i da ih stavimo na mjesto gdje im pripadaju. Pokrenuli su nezakonski opoziv koji jedva čekamo“, obrazložio je Andrić novinarima.

Odbornik Narodne partije Srpske Mladenko Tasić rekao je da skupštinska većina iz sjednice u sjednicu sve dovodi u sve veće nezakonite radnje. „To smo doživjeli i danas, zakazivanja vanredne sjednice, kad joj vrijeme nije, jer nisu znali da planiraju sredstva za opoziv“, istakao je Tasić.

Na prvoj vanrednoj sjednici trebalo bi da odbornici razmatraju Prijedlog odluke o preraspoređivanju budžetskih sredstava.

SRNA