Služen parastos poginulim borcima

28.06.2019.

U okviru obilježavanja Vidovdana, slave hrama u Andrićgradu, danas su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve na Trgu palih boraca u Višegradu služili parastos svim poginulim srpskim borcima.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je Vidovdan praznik nad praznicima, ne samo za Vojsku Republike Srpske koja je odbranila Srpsku, već i za one koji su prvi počeli stvaranje srpske države, a to su ljudi sa Kosova i Metohije.

On je naglasio da je generaciji koja je učestvovala u stvaranju Republike Srpske pripala velika odgovornost.

„Zadatak nam je težak, ali se nadam da smo stasali i da ćemo na zadovoljstvo naše djece sačuvati naše granice“, dodao je Savić.

On je zahvalio Mitropoliji dabrobosanskoj što je odabrala Višegrad za proslavu ovako velikih praznika.

„Mi to nećemo zaboraviti. Naš narod je uvijek uz svoju Crkvu i vojsku. Svim građanima Višegrada i Republike Srpske čestitam ovaj veliki praznik i da ga u budućnosti slavimo u miru i dostojanstvu“, naglasio je Savić.

U okviru obilježavanja Vidovdana, prethodno su osveštani temelji za zvonik ispred hrama Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Kum temelja zvonika načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je opština donirala određena sredstva za izgradnju zvonika.

„Očekujemo da ćemo u skorije vrijeme sa mnogim donatorima uspjeti da završimo zvonik. Svim sugrađanima i građanima Republike Srpske čestitam praznik Vidovdan, da ga proslave u miru i veselju“, naveo je Đurević.

SRNA