Služen dvogodišnjni pomen mitropolitu Nikolaju

21.10.2017.

U Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada služena je Sveta arhijerejska liturgija i parastos povodom dvije godine od upokojenja mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske.

„Naša je obaveza, ali i čast da pomenemo upokojenog mitropolita Nikolaja, posebno kada imamo u vidu koliko se borio da ispuni svoj monaški zavjet, da ispuni sve ono što je kao mlad monah zamišljao, a Gospod je veliki i dao mu je krepost i snagu da to ostvari“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da je mitropolit Nikolaj bio i profesor, rektor Bogoslovije, episkop i sabrat u Crkvi.

„Bio je neumorni radnik na polju crkve, na polju obnavljanja svega što je bilo palo i uništeno. On je imao snage da sve obnovi, a najbolji primjer toga je manastir Dobrun koji je do njegovog dolaska bio jedna mala parohijska crkva“, dodao je vladika Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je naglasio da ne treba zaboraviti njegov pedagoški poziv koji je primarno volio, a posebno se trudio za osnivanje duhovne akademije.

„Možemo biti ponosni na ono što je mitropolit Nikolaj dao nama, crkvi, ono što je ostavio u zavjet i amanet da svaki dan raste i cvjeta ono što je on u teška vremena stvarao“, istakao je vladika Hrizostom.

Služen je i parastos na grobu mitropolita Nikolaja u porti Manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra prošle godine, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u 88. godini.

Bio je šezdeseti mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine.

U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvjetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života.

Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog, gdje se zadržao do izbora u Svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.

SRNA