Skupštinska većina odlukama blokira grad

07.06.2022.

Skupštinska većina u Višegradu blokira grad svojim odlukama i ne dozvoljava da se dalje razvija, rekao je šef Izbornog štaba SNSD-a Višegrad Darko Andrić povodom najavljenog referenduma zakazanog za nedjelju, 12. juna.

Andrić je rekao da je zato važno da 12. juna građani glasaju protiv opoziva načelnika, jer jedino na takav način mogu nastaviti razvoj i poboljšanje života sa svim započetim projektima.

On je naglasio da referendum produbljuje krizu, a opštinu će koštati 60.000 KM, te dodao da su i prilikom usvajanja budžeta dobili potvrdu da im je stalo da u gradu bude što teže stanje.

„Skupština nije funkcionisala 11 mjeseci, a sudske presude su potvrdile nezakonitost ranije održanih. Kada je trebalo da se započnu projekti, pokrenut je referendum koji dodatno zaustavlja grad tako da imamo priliku da vidimo da skupština blokira život grada“, istakao je Andrić.

On je naglasio da su u više navrata bili za dogovor, da se napravi čak i pred kamerama kako bi građani mogli da znaju na najkonkretniji način šta je dogovoreno i ko za šta preuzima odgovornost.

Andrić je ukazao i na situaciju sa zamjenikom načelnika, kojeg predlaže načelnik, a Skupština ga usvaja, ali su to skidali sa dnevnog reda tri puta, koliko je načelnik predlagao da se ta tačka uvrsti.

„U slučaju da opoziv uspije, ako nema načelnika ni zamjenika, sljedeći funkcioner grada je predsjednik Skupštine, a to je Muamer Sofović, čovjek koji je do juče živio van Višegrada, a sada zahvaljujući skupštinskoj većini sprovodi svoje interese u Višegradu“, istakao je Andrić.

Andrić je rekao i da je poražavajuća priča skupštinske većine za odnos prema Andrićgradu i njegov dalji razvoj, jer da bi to Vlada mogla da nastavi neophodno je usvajanje jedne tačke dnevnog reda, ali je skupštinska većina, nakon što je tri puta predlagana, skidala, a pomoćniku ministra trgovine i turizma Daliboru Paniću nisu dozvolili da se obrati.

Andrić je pojasnio da bi na prostoru Andrićgrada trebalo da se sprovede projekat pronalaska termalne vode da bi se dio grada preuredio u termalne bazene sa velnes centrima, a da se ostavi mogućnost povezivanja i u ostalim dijelovima sa termalnom vodom.

Višegrad bi time, kaže Andrić, dobio potpuno novu dimenziju, što je perspektiva grada koju je zamislio Emir Kusturica, ali zbog onih koji ne vode računa o Višegradu, kao što je skupštinska većina, stalno je blokiranje.

Prema njegovim riječima, ljudima u skupštinskoj većini je bitnije da sačuvaju političke poene, nego da se u Višegradu sprovode stvari za dobrobit svih građana.

On je podsjetio da je skupštinska većina, koja broji 11 odbornika, skinula iz budžeta 70.000 KM za dječije obdanište, 80.000 KM za stipendije studenata, ocijenivši da su ponizili i djecu i studente i boračke kategorije samo da se u gradu pravi što više problema.

„Predlagali smo izdvajanje za najugroženije boračke kategorije od 15.000 KM. To su odbili, kao i usvajanje plana o sportu, koje su povukli sa dnevnog reda svjesno praveći situaciju da se ne realizuju takve stvari, da bi mogli da krive načelnika“, napomenuo je Andrić.

Andrić smatra da treba iskoristiti i to što Višegrad ima apsolutnu dugogodišnju naklonost republičkih vlasti, što će biti slučaj i u narednom periodu.

SRNA