Škole dobile kontejnere za razvrstavanje otpada

01.06.2021.

Nacionalni park „Sutjeska“ organizovao je danas akciju čišćenja školskih dvorišta, u okviru projekta „Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa“, a obezbijedio je i nove kontejnere sa smeće za Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolski centar „Ivo Andrić“ u Višegradu.

Dvogodišnji projekat, čija je vrijednost 506.000 evra, finansira Evropska unija, a sprovodi ga Javna ustanova Nacionalni park „Sutjeska“ u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Javnim preduzećem „Srbijašume“ iz Beograda.

U školska dvorišta stiglo je po osam kontejnera u kojima će moći da se razvrsta karton, papir, staklo, plastika i drugi otpad.

Menadžer projekta Mirjana Radović rekla je da su u prekograničnom području selektovali 12 osnovnih i srednjih škola.

„Akcija ima za cilj edukaciju i podizanje svijesti o zaštiti životne sredine. Ono što će učenicima biti interesantno je da ćemo na Tjentištu 12. i 13. juna organizovati izložbu najboljih fotografija učenika 12 škola u kojima se sprovodi ovaj projekat“, rekla je Radovićeva.

Ona je navela da su za svaku školu obezbijedili po osam kontejnera i edukativnu tablu sa porukom koja je bitna svima koji vode brigu o prirodi, kao i rukavice, vreće za smeće i hemijska sredstva.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Momir Radojčić rekao je da je za školu ovo veoma značajan projekat jer kroz planove i programe dosta rade i ekološke teme.

„Ovo je jedan zaista dobar gest, pogotovo što se radi o prekograničnoj saradnji i na taj način učenici razvijaju ekološku svijest i rade na očuvanju prirode“, naglasio je Radojčić.

Koordinator Srednjoškolskog centra Marina Andrić izrazila je zadovoljstvo što se ova škola našla među 12 odabranih iz Srbije i Republike Srpske.

„Uključićemo našu djecu i pokazati im koliko je zaštita životne okoline bitna kao i očuvanje onoga što nam je ostavljeno u nasljeđe“, rekla je Andrićeva.

Uz Nacionalni park „Sutjeska“, projektom „Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa“ obuhvaćena su i zaštićena područja u Srbiji, Park prirode „Zlatibor“, Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika „Kamena gora“ i „Ozren Jadovnik“.

SRNA