Sjednice Skupštine opštine nezakonito održavane

21.04.2021.

Vlada Republike Srpske konstatovala je da prva sjednica Skupštine opštine Višegrad, kao i sjednice održane nakon nje, nisu sazvane i održane u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i opštinskim Statutom i Poslovnikom, te da lokalni parlament nije konstituisan, izjavio je danas načelnik višegradske opštine Mladen Đurević, koji je potpredsjednik Opštinskog odbora SNSD-a.

Na konferenciji za novinare SNSD-a Višegrad, koja je održana povodom ovog zaključka Vlade, istaknuto je da je Vlada Republike Srpske upoznala Skupštinu opštine Višegrad i odbornike da su svi akti doneseni na prvoj sjednici u januaru nezakoniti i da će njihovo izvršenje biti obustavljeno.

Đurević je rekao da je u prethodna četiri mjeseca ukazivano na to da skupštinska većina ne radi u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom, što je potvrdila i Vlada Republike Srpske, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu krenuti sve ispočetka u interesu građana.

„Od 12. januara, kada je bila zakazana prva sjednica, kao načelnik sam imao obavezu da upozorim na sve nezakonitosti – od samog zakazivanja te sjednice, a onda i svega ostalog što se našlo na dnevnom redu. Međutim, preovladali su interesi pojedinaca koji su nas i doveli u ovu situaciju da već četiri mjeseca nemamo usvojen budžet, imenovane načelnike odjeljenja i sve ono čime treba da se bavimo u ovom periodu“, istakao je Đurević.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Pero Petrović smatra da se moraju poštovati institucije Srpske i odluke koje donose.

„Smatram da je trebalo uvažiti prvo mišljenje koje je donijelo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i ponoviti prvu sjednicu Skupštine opštine Višegrad. Dokaz da je prva sjednica bila neregularna jeste i to što je sekretar Skupštine opštine podnio ostavku nakon što nije uvaženo njegovo mišljenje da treba tu prvu sjednicu ponoviti. Da je tada to urađeno do 15. marta, kada je bio rok za konstituisanje Skupštine, ne bismo došli sada u ovu situaciju koja je neizvjesna“, istakao je Petrović.

On je rekao da su zaključci Vlade relevantni, kao i obrazloženja i mišljenja koje donosi Ministarstvo, te da ih treba poštovati, što će uvijek činiti, kao i odluku Suda jer će dati završnu riječ.

„Kakva god ta odluka bila, a mi smatramo da smo u pravu, mi ćemo je podržati i ispoštovati“, poručio je Petrović.