Šimun Cimerman pobjednik u plivanju za Časni krst

19.01.2019.

Šimun Cimerman iz Zagreba pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je održano na rijeci Drini u Višegradu, na stazi dugoj 33 metra.

Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom radosnim pozdravom „Bog se javi“ čestitao je prisutnim današnji praznik.

„Na poseban način slavimo ovaj praznik, plivanjem za Časni krst Gospodnji, što je jedna stara tradicija koja je došla sa istoka i do naših krajeva. Radujemo se što je danas došao veliki broj plivača, a posebno zbog toga što je pobjednik došao iz Zagreba da pliva za časni krst na Drini“, naveo je mitropolit Hrizostom.

Pobjednik Šimun Cimerman kaže da je ovo njegovo prvo učešće na ovoj manifestaciji.

„Bili smo turistički nekoliko dana na Sutjesci i na putu za Zagreb stali smo ovdje u Višegrad kako bih plivao. Osjećaj je sjajan, a mislio sam da će biti puno hladnije. Ovo je jedno ogromno iskustvo koje mi puno znači, a veoma cijenim običaje naroda koji žive ovdje“, rekao je Cimerman.

Jedan od učesnika manifestacije iz Višegrada Vladan Simić plivao je danas uprkos nezgodi koja mu se dogodila prije nekoliko godina.

„Prije četiri i po godine sam imao saobraćajnu nezgodu kada sam izgubio nogu, ali uprkos tome već četiri godine plivam i ne predstavlja mi nikakav problem. Plivanje za Časni krst daje mi duhovnu snagu, voda jeste hladna, ali izdrži se sve“, kazao je Simić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština Višegrad već duži niz godina podržava ovu manifestaciju, a da je ove godine vjerovatno i najveći broj učesnika.

„Svim učesnicima želim da se zahvalim i poželim srećan praznik, a vjerujem da ćemo sledeće godine imati još veći broj učesnika. Višegrad postaje prepoznatljiv ne samo po ovom događaju, nego i po raznim drugim događajima koje smo imali u prethodnom periodu, a na proljeće nas očekuje veliki broj manifestacija“, dodao je Đurević.

Ovoj manifestaciji prethodilo je osveštanje vode iz rijeke Drine.

Nagrađenom Šimunu Cimermanu, osim glavne nagrade, a to je krst Gospodnji, dodijeljen je i zlatnik, koji je poklon Nedeljka Perišića, pobjednika plivanja za Časni krst 2015. godine.

Organizatori obilježavanja Bogojavljenja su Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad i opština Višegrad.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 26 plivača.