Savić: Dan boraca je svetkovina onih koji su stvarali Srpsku

14.02.2022.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Aleksandar Savić izjavio je danas da su borci stvorili Republiku Srpsku i da je obilježavanje Dana boraca svetkovina za tu populaciju.

Savić je rekao da borci u konstantnom razgovoru sa Vladom Republike Srpske iznalaze rješenja za boračku populaciju i da postoje određeni rezultati koji su urodili plodom i uskoro će biti poznati javnosti.

„Borci su jedna skroma generacija ljudi koja našem društvu ne pravi neprilike. Ne traže ništa posebno, osim obezbijeđene egzistencije“, rekao je Savić novinarima u Višegradu na obilježavanju 218. godišnjice od početka Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor rekao je da je Prvi srpski ustanak početak borbe protiv turske vlasti i početak osvajanja slobode.

Kapor se nada da se Srbi nikada više neće morati braniti oružjem, da će njegovanjem tradicije stvoriti kod svog naroda osjećaj patriotizma i zajedno, stvaranjem boljeg ekonomskog standarda, boriti se za život u miru.

On je naglasio da je obaveza Srbije, kao matice srpskog naroda, da „veže“ Srbe koji su se raselili raspadom Jugoslavije.

„Zajedničke državne ceremonije održavamo posljednjih desetak godina i svake godine su sve bolje. Njima želimo da stvorimo osjećaj jednistva, zbližavanja i borbe za zajedničke srpske interese“, rekao je Kapor.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadanjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210.000 mobilisanih boraca.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

SRNA