Sastanak odgođen zbog nedolaska odbornika skupštinske većine

22.02.2021.

Zbog nedolaska 11 odbornika koji čine skupštinsku većinu u Skupštine opštine /SO/ Višegrad, za četvrtak, 25. februar, odgođen je današnji sastanak na kojem je trebalo da se razmatra mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske o održavanju prve sjednice lokalnog parlamenta, te o otklanjanju uočenih nezakonitosti.

Na sastanku je trebalo da se razmatra odgovor resornog ministarstva, koje je dalo mišljenje u vezi sa kontrolom zakonitosti akata donesenih na prvoj sjednici SO.

Današnjem sastanku, koji je zakazala SO Višegrad, odazvali su se odbornici SNSD-a, jedan nezavisni odbornik i odbornik SDA.

Nezavisni odbornik Mladenko Tasić rekao je da je prošlo deset dana od kako je stiglo mišljenje Ministarstva.

„Za danas smo bili pozvani da o tome porazgovaramo, međutim sastanak je odgođen“, naveo je Tasić i dodao da to govori da sadašnja skupštinska većina ne vodi računa o tome da se Skupština opštine uvede u legalne tokove.

Odbornik SNSD-a Darko Andrić rekao je da su, uvažavajući mišljenje resornog ministarstva, gdje navedeno da je izvršeno grubo kršenje zakona u proceduri konstituisanja Skupštine opštine, došli na sastanak sa željom da se prevaziđe teška situacija.

„Ostalih odbornika nije bilo, a obavještenje o odgađanju sastanka za četvrtak, 25. februar, dobili smo danas, neposredno pred planirani početak, što predstavlja neozbiljnost i manjak volje da se sve na kvalitetan način riješi i da se uspostavi funkcionisanje Skupštine opštine Višegrad“, kaže on.

Andrić kaže da je Klub odborinka SNSD-a spreman da učestvujemo u tome da se na zakonit način konstituiše Skupština i samim tim omogući da sve odluke koje ona donosi budu legalne i u skladu sa odredbama svih zakonskih akata.

Opština Višegrad se 15. januara obratila Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i zatražila kontrolu zakonitosti akata donesenih na prvoj sjednici Skupštine opštine, a mišljenje resornog ministarstva je stiglo 12. februara i u njemu se navodi da je izvršeno grubo kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi, te Statuta i Poslovnika opštine Višegrad.

Ministarstvo je dalo rok od 15 dana Skupštini opštine da ga obavijesti da su otklonjene utvrđene nezakonitosti.

SRNA