„Sajam rukotvorina“ – u planu sekcije kućne radinosti za 2024.

25.12.2023.

U manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, članice sekcije kućne radinosti Srpsko sokolsko društvo /SSD/ „Soko“ proslavile su krsnu slavu Svetog Spiridona čudotvorca.

Čin obreda lomljenja slavskog kolača obavio je iguman manastira arhimandrit Jovan Gardović uz sasluženje monaštva.

Predsjednica sekcije kućne radinosti Dragana Lučić rekla je da su članice ove sekcije bile veoma aktivne tokom cijele godine izlažući svoje rukotvorine na mnogobrojnim sajmovima širom regije.

„Plan nam je da istim tempom nastavimo i u narednoj godini. Rado se odazivamo na sve pozive gdje smo u prilici da javnosti pokažemo sve ono što radimo, a to su ručni radovi kao što su pletenje, šivenje i vez“, istakla je Lučićeva.

Ona je dodala da je jedan od planova za narednu godinu da se i „Sajam rukotvorina“ koji je prvi put održan 2019. godine ponovo organizuje i uđe u kalendar tradicionalnih aktivnosti Sokolskog društva.

Predsjednik SSD „Soko“ Miroslav Vuković čestitao je članicama ove sekcije slavu i istakao da je osnovni cilj ove sekcije njegovanje narodnih rukotvorina.

„Ovo je jedna od sedam sekcija u Sokolskom društvu koja vrijedno radi tokom čitave godine. Sa svojim originalnim radovima naše tkalje predstavile su se na brojnim izložbama ne samo u Višegradu nego i širom Republike Srpske“, rekao je Vuković i istakao da je cilj u narednoj godini ponovo uspostaviti sajam rukotvorina.

On je dodao da je jedan od prioriteta u narednoj godini omasovljavanje člasntva u ovoj sekciji posebno mlađim generacijama koje će naslijediti put tradicije sokolovih tkalja.

Obilježavanju krsne slave prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Sekcija kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ formirana je 2006. godine i broji oko 20 članica.

SRNA