Sajam meda u septembru na višegradskoj ćupriji

23.05.2023.

U Višegradu će 2. septembra biti održan Međunarodni sajam meda koji će okupiti učesnike iz Srbije, BiH i Crne Gore, a organizatori će pozvati i učesnike iz Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije, istaknuto je na sastanku u opštini Višegrad.

Predsjednik Udruženja pčelara „Višegrad“ Aleksandar Masal rekao je novinarima da će uz Sajam meda i pčelarske opreme biti obilježena i 20 godina rada Udruženja pčelara Višegrad.

„Veliku zahvalnost dugujemo načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću za razumijevanje da oživimo naše udruženje i pomognemo rad pčelara“, istakao je Masal.

Prema njegovim riječima, pčelari imaju problem sa klimom i smanjenom proizvodnjom meda, ali su zahvaljujući razumijevanju načelnika Đurevića, dobili pomoć od opštine.

Masal očekuje da će imati dovoljno meda za izložbu s obzirom na to da je ova godina izuzetno teška i vremenski uslovi nisu bili naklonjeni pčelarima, te naveo da prodaja meda nije primarni cilj, već okupljanje pčelara i razmjena iskustava kako bi napredovali u proizvodnji.

„Uz podršku opštine smo vratili nagomilane komunalne dugove u Udruženju, obnovili priključak električne energije, a, osim toga, rekonstruisali smo objekat Udruženja. Sanirali smo zidove, okrečili ih, ofarbali vanjski izgled objekta i zamijenili krov“, naveo je Masal.

Pokrovitelj sajma, koji će biti održan na višegradskoj ćupriji, biće opština Višegrad.

SRNA