Sabor Srpskog izvornog pjevanja okupio više od 150 učesnika

17.09.2022.

U Andrićgradu danas je održan Sabor Srpskog izvornog pjevanja, koji je okupio više od 150 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Sabor je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je rekao da ova manifestacija njeguje tradiciju srpskog naroda i od zaborava izvornu pjesmu.

„Gusle su vijekovima čuvale naš nacionalni identitet i one su instrument kojim se prenosi srpska tradicija. One su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, a zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i današnjim organizatorima, koji nastoje da otrgnu od zaborava srpsku izvornu pjesmu“, istakao je Đurević.

On je napomenuo da su gusle kao tradicionalni srpski instrument neodvojive od identiteta Srba, jer se vezuju za epsku poeziju, junake i najteža vremena koja je srpski narod prošao, a kroz ovakve događaje baštini se tradicija i prenosi na mlađe naraštaje.

„Opština će uvijek podržavati sva kulturno-umjetnička društva i udruženja koja imaju veliki značaj u očuvanju srpske tradicije i kulture“, naglasio je Đurević.

Predsjednik Guslarskog društva „Rade Jamina“ Darko Lečić rekao je novinarima da je Osmom saboru prisustvovao i veliki broj ljubitelja pjesama, napominjući da gusle kao stari srpski instrument treba očuvati i prenijeti na mlađe naraštaje.

„Promovišemo naše tradicionalne vrijednosti – epsku pjesmu i gusle. Ovo pokazuje da gusle imaju budućnost, jer je veliki broj mladih guslara“, istakao je Lečić.

Guslar Luka Matović rekao je da je ljubav od gusala naslijedio od djeda.

Velivojka Živković, član ženske izvorne grupa „Jahorinke“ sa Pala, rekla je da okupljanje znači mnogo – i zbog druženja i zbog očuvanja srpske tradicije.

„Ako jedan narod izgubi tradiciju izgubio je sve. Tradicija mnogo znači, ja to nosim iz roditeljske kuće, jer su moji roditelji voljeli običaje“, istakla je Živkovićeva.

Ulicama Višegrada do Andrićgrada učesnici su prodefilovali prije zvaničnog početka Sabora.

SRNA