Sa gostima iz Slovenije o privrednoj i turističkoj saradnji

11.05.2017.

Rukovodstvo opštine Višegrad razgovaralo je danas sa predstavnicima Društva za razvoj ekoloških i energetskih projekata „Esoteh“ iz Velenja o unapređenju privredne i turističke saradnje.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da je ovo nastavak razgovora započetih početkom godine na sastanku u Velenju s ciljem prenošenja pozitivnih iskustava i dogovora o realizaciji određenih projekata.

„Ovo je jedna od najvećih slovenačkih firmi koja se bavi razvojem i realizacijom energetskih projekata. Razgovarali smo o mogućnostima rješavanja problema prečišćavanja otpadnih voda, otpada i deponije, kao i recikliranju otpada“, dodao je Tasić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o problemu vodosnadbijevanja, te da su gosti iz Velenja zainteresovani da pomognu opštini Višegrad različitim projektima na kojima će se raditi u narednom periodu.

Predsjednik Uprave „Esoteha“ Marko Škoberne kaže da ova firma ima dugogodišnju saradnju sa opštinama iz Republike Srpske.

„Prezentovali smo našu djelatnost da bismo pokušali ostvariti saradnju u narednom periodu jer razumijemo da gradovi u Republici Srpskoj imaju potrebu za ekološkim projektima, prije svega čišćenja otpadnih voda i vode za piće“, rekao je Škoberne.

On je naveo da ova firma ima mogućnost da obezbijedi dio novca za ove projekte iz različitih fondova Slovenije.

„To malo duže traje, ali uz dobru organizaciju, doći će se do zajedničkog projekta. Postoje velike mogućnosti za saradnju u oblasti turizma i privrede. Impresionirani smo turističkim mogućnostima Višegrada“, rekao je Škoberne.

SRNA