Restrospektivna izložba Ratka Lalića od danas u Andrićgradu

26.01.2024.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica otvoriće danas u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu u Andrićgradu retrospektivnu izložbu akademskog slikara Ratka Lalića „Godišnja doba – zapisi na površini zemlje“.

Izložba će biti otvorena u okviru kulturnog programa 17. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, koji je već decenijama značajno mjesto susreta svjetski priznatih filmskih i muzičkih umjetnika.

Iz Galerije „Petar Lubarda“ naveli su da izložba nudi publici jedinstven uvid u umjetničko nasljeđe i evoluciju stvaralaštva Ratka Lalića, čija su djela već dugo dio nacionalnog kulturnog blaga.

„Izložba se održava kao posthumna počast velikanu srpskog slikarstva, prikazuje delikatnu harmoniju boja i emocija kroz koju Lalić maestralno prenosi svoju fascinaciju i duboko razumijevanje prirode. Posjetioci će imati priliku da se upuste u vizuelno putovanje kroz različite faze njegovog stvaralaštva koje se odlikuje impresionističkim pristupom, bogatim koloritom i izražajnom emotivnošću, dodaju iz ove galerije.

Izložba će biti otvorena u 15.00 časova.

Slikar Ratko Lalić preminuo je 8. avgusta prošle godine u Beogradu.

Rođen je 6. februara 1944. godine u Dolipolju kod Visokog. Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu upisao je 1959. godine. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Stojana Ćelića 1975. godine u Beogradu.

Bio je profesor crtanja i slikanja na akademiji u Sarajevu, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju 1992. godine, a od 1994. je radio na Fakultetu primenjenih umjetnosti u Beoradu, a zatim je zajedno sa drugim kolegama osnovao katedru na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Lalić je izlagao na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u gradovima bivše Jugoslavije, ali i u Poljskoj, Australiji, na Novom Zelandu, Filipinima, u Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Egiptu, Indiji, Rumuniji, Bugarskoj i Njemačkoj.

SRNA