Rekordna posjeta turista tokom praznika

05.05.2019.

Mnogobrojni domaći i strani turisti su tokom prvomajskih praznika boravili u Višegradu, a prema podacima lokalne Turističke organizacije, dnevno ih je bilo i više od 5.000.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je ovo rekordna godina posjete turista za prvomajske praznike, čemu je pogodovalo i to što su se spojili sa Vaskrsom.

Todorovićeva je navela da turistički radnici, ugostitelji i vlasnici privatnih apartmana sigurno mogu biti i više nego zadovoljni.

„Možda malo vremenske prilike nisu pogodovale, ali bilo je i sunčanih trenutaka kada su turisti mogli da šetaju višegradskim ulicama, ćuprijom, posjete Andrićgrad i fotografišu se na mjestima nekoliko spomenika kulture“, navela je Todorovićeva i dodala da su turisti obilazili i Spomen-učionicu Ive Andrića, Višegradsku banju i izletište Stari Grad.

Ona je navela da, prema evidenciji koja se odnosi na hotele, motele i privatni smještaj, Višegradu ima kapacitet od oko 700 ležajeva.

„To sigurno nije dovoljan broj za organizovane grupe, jer njima treba veći broj ležajeva na jednom mjestu, ali za individualne posjetioce mislim da je to bilo zadovoljavajuće“, rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da su Višegrad posjetili turisti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, dok su organizovane grupe dolazile iz inostranstva, a riječ je o Rumunima, Turcima, Bugarima, Kinezima i Japancima.

Recepcioner u Andrićgradu Vesna Furtula rekla je da je u proteklih sedam dana oko 30.000 ljudi posjetilo Andrićgrad i Višegrad.

„Naši smještajni kapaciteti bili su popunjeni i gosti su se zadržavali najviše dan ili dva, a grupe su bile iz Slovenije, Rusije, i Srbije“, navela je Furtula.

SRNA