Registrovano 20 pacijenata oboljelih od gripa

31.01.2019.

Higijensko-epidemiološka služba višegradskog Doma zdravlja je od početka godine registrovala 20 pacijenata oboljelih od gripa, rekla je Srni medicinski tehničar ove ustanove Ranka Mišković.

Miškovićeva je navela da je višegradski Dom zdravlja dobio 100 doza vakcina od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u prevenciji protiv gripa i da je svih 100 iskorišteno, a da nije bilo slučajeva kupovine vakcina u slobodnoj prodaji.

Prema riječima direktora višegradskog Doma zdravlja Snežane Đurović, niska temperatura pogoduje razvoju virusnih infekcija koje mogu uzrokovati povećanje broja oboljelih.

„Bržem širenju virusnih infekcija pogoduje ova temperatura koja je kao inkubator za njihov dalji razvoj i brže se prenosi od osobe do osobe“, navela je Đurovićeva.

Đurovićeva je navela i nekoliko savjeta za prevenciju gripa.

„Poželjno je izbjegavati grupne posjete i okupljanja i voditi računa da se kiše i kašlje u maramicu koju treba baciti. Obavezno je provjetravati prostorije i unositi visoku koncentraciju Ce-vitamina u vidu narandži, grejpfruta i limuna“, rekla je Đurovićeva.

Ona je navela da se tjelesna temperatura iznad 38,5 stepeni skida tuširanjem i masiranjem, a u slučaju da ne opadne za 72 sata, obavezno treba posjetiti ljekara.

SRNA