Realizacija projekta o upravljanju čvrstim otpadom

27.08.2019.

Javno preduzeće „Komunalac“ iz Višegrada u okviru programa prekogranične saradnje realizuje projekat „Unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u ruralnim sredinama“, čija je vrijednost oko 380.000 KM.

Direktor ovog preduzeća Predrag Blagojević rekao je da projekat podrazumijeva nabavku opreme za pokretanje sistema organizovanog prikupljanja i selektovanja otpada.

„Kroz projekat ćemo nabaviti kamion smećar, traktor za selektovani otpad, 30 kontejnera od pet metara kubnih, 30 kontejnera od oko jedan metar kubni, 200.000 kesa za odlaganje otpada, konvejersku selekcionu traku i drugi neophodni materijal. Kroz projekat će djeca i građani biti edukovani o značaju ove aktivnosti“, naveo je Blagojević.

Blagojević je istakao da će, osim uštede u vremenu i manjem broju odvoza kontejnera iz udaljenih područja, uvođenje velikih kontejnera smanjiti troškove i povećati efikasnost rada ovog preduzeća.

„Ovo će biti posebno značajno za područja u kojima boravi veliki broj gostiju i turista, gdje se u sezoni povećava količina otpada. Poseban značaj za naše sugrađene biće i početak prikupljanja i selekcije otpada sa Hidrocentrale Višegrad, koji će ubuduće biti selektovan i prodavan“, naveo je Blagojević.

Projekat „Unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u ruralnim sredinama“, čija je ukupna vrijednost oko 730.000 evra, realizuje se u saradnji sa komunalnim preduzećima iz Bajine Bašte i Han Pijeska, a finansira iz sredstava EU, sa učešćem od 15 odsto.

SRNA