Razmotrene mogućnosti saradnje sa Japanom

17.09.2021.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević razgovarao je danas sa delegacijom privrednika iz Japana o mogućnostima saradnje ove lokalne zajednice sa Japanom.

Privrednu delegaciju Japana predvodio je direktor „JIM grupacije“ Tokihiro Ikedana i ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Prema riječima Mladena Đurevića, zahvaljujući ambasadoru BiH u Japanu ova lokalna zajednica i njeni turistički potencijali su dobro promovisani i do sada, ali današnja posjeta je veoma značajna.

„Velika je čast da je ova visoka delegacija u okviru posjete BiH za svoj boravak odabrala i Višegrad, a podatak da će se višegradska ćuprija naći kao jedan od simbola promotivnog filma o našoj zemlji dovoljno govori o impresijama koje nose iz našeg grada“, kazao je Đurević.

On je istakao da je sa delegacijom Japana razgovarano je o unapređenju saradnje ne samo u oblasti turizma već i drugim granama privrede.

„Nakon Jahorine, Sokoca i Rogatice delegacija privrednika juče u popodnevnim časovima doputovala je u Višegrad i oduševljeni su onim što su vidjeli“, rekao je ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

On je napomenuo da posebne utiske nose o ljudima ovog kraja i njihovoj gostoljubivosti.

„Jedan od članova ove delegacije je i turistički promoter koji će zabilježiti sve turističke potencijale Republike Srpske i BiH, pa će se taj materijal koristiti za promociju Srpske i BiH“, precizirao je Berjan.

On je naglasio da je grupa japanskih privrednika zainteresovana da sagleda mogućnosti za investiranje u različite sektore u Srpskoj i BiH, te će te informacije sa ovog područja prenijeti svojim poslovnim kontaktima u Japanu.

Biznismen Tokihiro Ikeda zahvalio je za gostoprimstvo u ime delegacije iz Japana i izrazio radost zbog buduće saradnje koju će imati sa ovom lokalnom zajednicom.

„Vaše mogućnosti su velike, istorija impresivna, ljudi gostoljubivi, a kuhinja kao i kafa fantastični“, rekao je Ikeda.

„JIM grupacija“, na čijem čelu je Ikeda, osnovana je 1997. godine i posvećena je unapređivanju postojećih i razvoju novih preduzeća, vodeći računa da pritom uvijek ostane sinhronizovana sa društvenim promjenama. Sjedište joj je u Cukubi u prefekturi Ibaraki u Japanu.

SRNA