Razmatran Pravilnik o zaštiti puteva

17.05.2022.

Članovi Savjeta za bezbjednost opštine Višegrad razmatrali su na današnjem sastanku nacrt Pravilnika o zaštiti javnih puteva na području opštine, a osim predstavnika ustanova i preduzeća sastanku su prisustvovali i predsjednici mjesnih zajednica.

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva „Panos“ Višegrad Miroslav Savić rekao je da su dostavili pismenim putem prijedlog dopune Pravilnika, koji će dalje biti upućen za razmatranje i usvajanje.

On je istakao da je na sastanku razmatrana probletika zaštite javnih puteva, koja se odnosi i na osovinsko opterećenje, a prije svega izvozom šumskim drvnih sortimenata.

„Upoznao sam prisutne o zakonskoj regulativi koja reguliše oblast i načinu i sredstvima kojima se gazdinstvo odnosi prema putevima, kao i sredstvima koja ulaže u njihovo održavanje. Gazdinstvo redovno vrši uplatu na ime naknade za razvoj nerazvijenih dijelova opštine, međutim ta sredstva su blokirana radom Skupštine opštine“, naglasio je Savić.

On je istakao da svojim redovnim planom gazdovanja, vrše održavanje i popravku vlastitim sredstvima i internim naredbama se pridržavaju ograničenja osovinskog opterećenja puteva.

„Od početka 2022. godine do danas izdvojeno je oko 68.000 KM, to su sredstva za prva tri mjeseca, a na godišnjem nivou na ime naknade biće izdvojeno oko 240.000 KM“, napomenuo je Savić.

Prema njegovim riječima na sastanku je dogovoreno da zajednička komisija opštine Višegrad i Šumskog gazdinstva izađe prije eksploatacije šumsko – drvnih sortimenata i utvrdi prvobitno stanje puta.

Predsjednik Mjesne zajednice Crnča Miljan Babić rekao je da je dao sugestije u vezi održavanja puteva, koji se odnose na mjesnu zajednicu iz koje dolazi.

„Veći problem za našu mjesnu zajednicu je carinski terminal iz razloga što šleperi ulaze na ulaz kojim prolaze kroz cijelo naselje i samim tim ugrožavaju bezbjednost i uništavaju kolovoz. Prijedlog je da riješimo taj problem, posebno jer carinski terminal ima dva ulaza, od kojih je jedan na početku naselja koji bi osigurao bezbjednost saobraćaja“, istakao je Babić.

Sastanku Savjeta za bezbjednost prisustvovala su i pravna lica koja se bave djelatnošću prevoza i predstavnici šumarstva.