Ravnogorci položili cvijeće na Spomenik palim borcima

13.03.2018.

Članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske danas su položili cvijeće na Spomenik palim borcima u Višegradu, a potom su krenuli u Dobrunsku Rijeku, gdje će biti obilježene 72 godine od hapšenja načelnika Štaba vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Mihailovića.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Duško Miletić rekao je da je BORS organizacija koja okuplja borce, ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca i svoje članice, među kojim je Ravnogorski pokret, te zahvalio članovima ovog pokreta što njeguju tradiciju oslobodilačkih ratova, ne zaboravljajući srpsku tradiciju.

„Mi danas ispred ovog spomenika odajemo počast svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Boračka organizacija Republike Srpske od svog postojanja do danas želi da olakša život onima koji su branili Republiku Srpsku“, rekao je Miletić.

On je dodao da na tom putu postoje problemi, među kojim je formiranje raznih udruženja.

„Sa ovog mjesta šaljem poruku da Boračka organizacija ima više od 140.000 članova i želim poručiti da nama nije potrebno da stičemo patriotizam formiranjem nekih udruženja i nekih oblika organizovanja sa drugim ciljem“, rekao je Miletić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević podsjetio je da se okupljaju svake godine povodom pomena i parastosa Dragoljubu Draži Mihailoviću i stradaloj pratnji prilikom njegovog hapšenja.

„Znate da je bilo zarobljeno 350.000 pripadnika jugoslovenske vojske, da su stradali po naređenju Josipa Broza Tita… Pokušavamo da iznesemo istinu na vidjelo o komunističkom režimu, njihovoj ideologiji“, istakao je Sladojević.

Zamjenik predsjednika Pokreta otadžbine Srpske Jovo Vukelić rekao je da su borci ovog otadžbinskog rata sebe prepoznali i angažovali u Ravnogorski pokret, jer čuvaju tradiciju ravnogoraca iz Drugog svjetskog rata i tradiciju boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Ravnogorski pokret je organizacija koja mnogo znači i koja je patriotski orijentisana prema svom narodu, prema svojoj otadžbini. Zadovoljni smo opštinskim odborima na području naše otadžbine i tako funkcionišemo i ovom organizacijom nije teško upravljati jer su ovdje svi bivši vojnici, oficiri Republike Srpske i pripadnici policijskih jedinica“, istakao je Vukelić.

Polaganje cvijeća na spomenik đeneralu Mihailoviću i obraćanje predstavnika Ravnogorskog pokreta u Dobrunskoj Rijeci najavljeno je u 12.00 časova.

Viši sud u Beogradu 14. maja 2015. godine rehabilitovao je Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sud je tada poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Američki predsjednik Hari Truman 29. maja 1948. godine posthumno je odlikovao đenerala Mihailovića najvišim savezničkim priznanjem – Ordenom legija zaslužnih prvog stepena. Mihailovića su odlikovali i francuski general Šarl de Gol, te poljski Vladislav Sikorski.

SRNA