Rasvijetliti do kraja napad na povratnike

27.03.2023.

Nedavni napad na povratnike u selu Omeragići kod Višegrada mora biti do kraja rasvijetljen, zaključak je sastanka ministra za raseljena lica i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlida Hurtića sa načelnikom višegradske opštine Mladenom Đurevićem.
„Izgrednik se mora osuditi i biti iza rešetaka“, rekao je Hurtić i dodao da je to garant mirnog života u cijeloj BiH.

Hurtić je novinarima u Višegradu rekao da će od predstavnika Policijske stanice tražiti intenzivnije patrole u povratničkim naseljima tokom Ramazana, kao i sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom unutrašnjih poslova Snišom Karanom da bi ovaj slučaj bio do kraja rasvijetljen.

On je naveo je ovaj nemio događaj uzburkao emocije, ali da se ne smije dozvoliti eventualna eskalacija sitacije.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević istakao je da slučaj nema nacionalnu konotaciju već predstavlja čin koristoljublja, te naglasio da su tokom minulih dvadeset godina međunacionalni odnosi u ovoj opštini dobri.

„Ovaj događaj nema nacionalnu konotaciju i predstavlja čin koristoljublja u kome je pojedinac imao materijalnu korist. Pozivam sve istražne organe da u što kraćem roku riješe ovaj slučaj“, rekao je Đurević.

Potpredsjednik Skupštine opštine Višegrad Edin Karaman kaže da su Bošnjaci bili uznemireni, ali i da je policija Republike Srpske reagovala pravovremeno.

„Rješavanje ovog slučaja, iako nema nacionalni prefiks učiniće da povratnici budu spokojniji na svojim ognjištima. Vjerujem da će nadležne institucije učiniti sve da tako bude“, rekao je Karaman.

Policija iz Višegrada uhapsila je 24. marta uveče muškarca iz ovog mjesta čiji su inicijali B.P. osumnjičenog za razbojništvo nad Fadilom i Ajšom Memišević iz sela Omeragići koje je izvršeno istog dana.

Osumnjičeni je pušten nakon isteka 24 časa od lišenja slobode, s obzirom da nadležno Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije predložilo mjeru pritvora.

U Policijskoj upravi su rekli da ne mogu ulaziti u odluke Tužilaštva, te da lice B.P. ostaje glavni osumnjičeni za krivično djelo razbojništvo i protiv njega se i dalje preduzimaju istražne mjere i radnje. U narednom periodu biće urađeno vještačenje dokaza pronađenih na licu mjesta, dodali su iz Policijske uprave Foča.

SRNA