Putnom pravcu Višegrad-Mitrovac vratiti status regionalnog

28.05.2020.

Predsjednici višegradskih mjesnih zajednica Prelovo i Klašnik, u saradnji sa opštinom Višegrad, podnijeli su preduzeću „Putevi Republike Srpske“ inicijativu da putnom pravcu Višegrad-Mitrovac, umjesto lokalnog, bude vraćen status regionalnog puta, s obzirom na njegov značaj.

Oni su nakon sastanka, održanog u opštini Višegrad, istakli da put ima međugranični značaj, jer se pruža do granice sa susjednom Srbijom i predstavlja najkraću putnu komunikaciju između dvije susjedne opštine Višegrad i Bajina Bašta.

„Do prošle godine ovaj put je imao status regionalnog, redovno je održavan i bio je spona koja povezuje sela Župe sa ostatkom opštine Višegrad. Održavanje tog puta pripalo je opštini Višegrad, ali su potrebna velika sredstva na godišnjem nivou, da bi zadovoljio uslove i bio redovno održavan. Putni pravac do Mitrovca treba da ima regionalni status da bi zadržao i vratio stanovništvo sa ovog područja“, rekao je Srni predsjednik mjesne zajednice Prelovo Boban Karganović.

On je naveo da su uz pomoć načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, odbornika višegradske Skupštine opštine Laze Čarkića i narodnog poslanika Pere Petrovića uputili inicijativu „Putevima Republike Srpske“ i upoznali o svemu i premijera Srpske Radovana Viškovića.

„Očekujemo da će ovom putu biti vraćen status regionalnog, na zadovoljstvo svih, a posebno mještana“, naglasio je Karganović.

Predsjednik mjesne zajednice Klašnik Radenko Ristić rekao je da ovaj putni pravac ima sve karakteristike regionalnog puta i da se očekuje da njegov status bude vraćen, kao i da dio bude asfaltiran, kao što je i obećano.

On je naglasio da su ove mjesne zajednice prije rata bile najbrojnije stanovništvom.

Odbornik Skupštine opštine Višegrad Lazo Čarkić rekao je da su Prelovo i Klašnik mjesne zajednice kojima je potrebna svakodnevna putna komunikacija.

„Putni pravac Višegrad-Mitrovac je žila kucavica ove regije i zaslužuje status regionalnog puta. Bitno je napomenuti da ovim putnim pravcem saobraća i autobuska linija, koja prevozi đake i radnike do Višegrada“, istakao je Čarkić.

Putni pravac Višegrad-Mitrovac vodi do Višegradske banje, kompleksa Stari Brod, turističkog izletišta Hrtar-grad, Posebnog lovišta „Kamenica“, jednog od pet posebnih lovišta u Republici Srpskoj.

SRNA