Pronađena 42 migranta, među kojima je 11 djece

09.03.2018.

Na području opštine Višegrad danas su pronađena 42 migranta, među kojima je 11 djece, rekao je Srni komandir Jedinice Granične policije Višegrad Zoran Stupić.

„U jutarnjim satima na području grada pronađeno je 17 migranata, koji su ilegalno prešli granicu na još neutvrđenom mjestu. Nakon toga smo u naselju Vardište otkrili grupu migranata u kojoj je bilo 11 djece, sedam žena i sedam muškaraca“, naveo je Supić.

On je dodao da su migranti dovedeni u sjedište Jedinice Granične policije Višegrad, gdje su preduzete mjere propisane zakonom.

„Uzeli smo od njih podatke i u dogovoru sa Službom za poslove sa strancima organizovali njihov boravak, dok ne stignu vozila Međunarodne organizacije za migracije, koja će ih prevesti u azilantski centar u blizini Trnova“, rekao je Stupić.

On je naveo da su za migrante obezbijedili tople prostorije, hranu i deke.

Stupić je rekao da je broj migranata u posljednje vrijeme povećan zbog činjenice da su okolne zemlje zatvorile granice različitim vrstama mjera.

„Migranti su tako krenuli prema preostaloj zemlji u koju mogu da uđu, a to je BiH. Naša procjena je da bi broj migranata mogao biti povećan u narednom periodu, odnosno dolaskom ljepšeg vremena“, dodao je Stupić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević sa delegacijom posjetio je migrante i uručio im skromnu pomoć.

„Moramo pokazati da mislimo o svima koji dođu u naš grad, a posebno na mlađu populaciju, jer je među migrantima veliki broj djece. Izrazili su nam zahvalnost za brigu i pomoć koju smo uručili“, dodao je Đurević.

SRNA